STOKA – 20 godina karijere

28693751_10204505356591818_1455427306_o

Foto: Petar Brković

Ekipa 90-ih pod palicom slavljenika Marina Ivanovića Stoke napunila je Tvornicu Kulture do posljednjeg mjesta i još jednom potvrdila onu otrcanu frazu kako „Hiphop nije mrtav!“ čime se davao legitimitet izjavama da je uopće i umro. Nije i neće. A vrućina i sparina u Velikom pogonu to su potvrdili.

Nakon zagrijavanja ekipe KRAST-a i već dobro poznatog Smoke Mardeljana, Stoka je negdje poslije 22h donesen u lijesu na pozornicu uz zvuke glazbe iz Kuma i recitiranje Renmana. Kada se prvi put „ukazao“ publika je reagirala glasnim izvikivanjem „Stole, Stole!“ čime je i službeno započeo ovaj dva i pol satni spektakl. Iako ovaj koncert nisam iščekivao kao npr. onaj Tram 11-a, dogodilo se upravo ono što se dogodi kad ništa i ne očekujem, pozitivno iznenađenje. Koncert je bio vrlo dobro organiziran i načinom izvedbe podijeljen na tri dijela.

Prvi dio, dakako, pripao je samome Stoki i njegovoj očitoj želji da publici iznese ono po što su i došli. Najmanje nekoliko puta je zaplakao, ne vjerujući koliko ljudi se okupilo te izvodeći prvo novije pa zatim starije hitove. Taj prvi dio za njega bio je iznimno emotivan, a drugi dio započeo je dovođenjem gostiju odnosno ekipe 90-ih (Nered, Bolesna braća, Tram 11, Edo Maajka, Renman, Stupni) na pozornicu, prvi od njih bio je Edo Maajka s kojim je izveo dosad neizvođenu stvar „Šverc Komerc“, a nakon toga su pristigli i ostali te zasjeli redom za stol postavljen na bini. Izvodili su svoje najpoznatije stvari, od „Vrućine gradskog asfalta“ do „Lovci na šubare“, redom se izmjenjujući. U tu počasnu gardu hrvatskog repa Stole je uvrstio i Smoke Mardeljana koji nije mogao doći sebi od sreće, ali i očiglednog respekta koji gaji prema tim ljudima. Iznenađenje ili „incident“ kako ga je samo Stoka nazvao bilo je dovođenje Nine Badrić s beatboxerom Medom za zajedničko izvođenje njezinog starog hita „Takvi kao ti“.

28643395_10204505379632394_1437489330_o

Foto: Petar Brković

Treći dio počinje prizivanjem Nereda i eruptiranjem pozornice, a i publike, na pojavljivanje obojice. Njihov nastup počinje instrumentalom „Still D.R.E.“  i jednim od njihovih najpoznatijih stihova „Puši moje sranje, ak’ si hiphop prvak…“ što je publici bilo dovoljno da se raspameti. Izvođenjem najpoznatijih pjesama koncert su polako privodili kraju, ali Stoka jednostavno nije htio završiti pa je “Spremni za rat” izveo dva puta, a drugi put hodajući publikom i obilazeći dvoranu okružen zaštitarima.

28755198_10204505385192533_488563208_o

Foto: Petar Brković

Sve u svemu, koncert je zaista bio spektakl, od same organizacije pa do gostiju i publike koji su bili strašno naelektrizirani. U zraku je osim konstantne vrućine prevladavao osjećaj nezasitnosti za domaćim „old skul“ repom. Stoka nam je isporučio repčinu na najjačim postavkama, najavio dugoočekivani album s Neredom i mogući božićni koncert u Domu Sportova. Fanovima ovakvog zvuka i teksta ništa više nije bilo ni potrebno.

Jedna misao o “STOKA – 20 godina karijere

Komentiraj