Održana tribina Dinamo – jučer, danas, sutra

Kazalište Vidra u centru Zagreba jučer je, dok su neki već igrali 4. kolo Lige prvaka, pokušalo razmišljati u budućnost. Tribina javnog karaktera Dinamo – jučer, danas, sutra prema uvodnim riječima moderatora Domagoja Novokmeta nije pokušala dati konačne odgovore, već ponuditi neke od njih. Koliko je u nekim od tih odgovora uspjela, zasigurno je svatko od prisutnih, a njih nije mali broj, imao svoje viđenje.

Dijalog i rasprava, kako bi najveći klub u Hrvata trebao funkcionirati, pokazali su da navijači nisu neka neobrazovana i nezainteresirana skupina građana trećeg reda. „Mi kao društvo nemamo izgrađenu demokratsku političku kulturu“ riječi su jednog od sudionika rasprave, jednog od četiri, a mogućih pet, jer ona peta stolica ostala je simbolično prazna. Te riječi izgovorio je Juraj Čošić inače predstavnik udruge Dinamo – to smo mi, a uz njega na daskama koje život znače sjedili su još novinar Jutarnjeg lista Dražen Krušelj, dopredsjednik Asocijacije za sportski menadžment Alojzije Jaković te Goran Đulić, ekonomist i član Dinama.

Svatko od njih dao je svoje viđenje trenutnog stanja kluba, ali i ono što bi mogao postati. Razgovaralo se o uspješnim poslovnim modelima europskih klubova te se postavljalo pitanje da li je takve modele moguće implementirati u nešto što se zove hrvatski nogomet. Govorilo se o famoznoj privatizaciji, športskom dioničkom društvu i udruzi građana što Dinamo jest danas na papiru, dok je u praksi daleko od toga i puno bliži privatnoj inačici upravljanja.

Udruga Dinamo – to smo mi govorila je o potrebi usklađenja statuta kluba sa zakonom o udrugama tako da članovi biraju upravu i predsjednika kluba. Naglasili su da je potrebna cjelokupna strategija o sportu, našem najvažnijem izvoznom proizvodu, kako mu se često trgovačkim rječnikom tepa. Prvi korak prema rješavanju problema hrvatskog nogometa vide u pravomoćnoj presudi bjeguncu s one strane granice, odmetniku koji pije kavu sa zastupnicima hrvatskog sabora, s onima koji se pravdaju da su takvi susreti slučajne naravi.

Dražen Krušelj govorio je o nakaradnom upravljačkom modelu te se dotaknuo i nedavnog otkaza direktoru Tomislavu Svetini govoreći o mogućim klanovskim borbama unutar struktura kluba ostavljujući ih ipak u sferama špekulacija. Na pitanje da li je moguće raskinuti veze politike i nogometa odgovara negativnim riječima stavljajući ih u globalni kontekst. Alojzije Jaković, dopredsjednik novoosnovane udruge koja se bavi sportskim menadžmentom, govorio je iz perspektive sportskog menadžera koji Dinamov sveukupni model upravljanja, misleći pritom na njegov odnos s navijačima zbog kojih vjeruje i da se nogomet igra, kategorizira katastrofalnom ocjenom. Goran Đulić pak vjeruje da se uspješni europski modeli vođenja klubova mogu primijeniti i na hrvatski nogomet.

Bilo bi zanimljivo vidjeti raspravu da se kojim slučajem i pojavio netko iz Kluba, no njihov Krešimir Antolić, šef osiguranja kluba, nazvao je napise udruge Dinamo – to smo mi 80% lažnim i 20% poluistinitim te je opravdao nedolazak predstavnika Kluba svesrdnim pripremanjem utakmice protiv Spartaka, utakmice desetljeća koja to napokon jest.

Komentiraj