50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

rhfs.jpg

Foto: Dario Dević

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva godišnja je manifestacija neprofesijskog filmskog stvaralaštva koja okuplja studente akademija (Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Umjetničke akademije u Splitu…), amatere i samostalne autore te im pruža priliku da prikažu svoje radove pred publikom i žirijem. Uz Pulski filmski festival najstariji je takav festival na području Hrvatske.

Svake godine održava se u drugom gradu, a povodom 90. rođendana Kinokluba Zagreb, ove godine, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, ta čast pripala je upravo našem glavnom gradu. Od 23. do 25. studenog u kinu Tuškanac gledatelji su mogli u okviru pet revijskih projekcija pogledati filmove iz četiri kategorije: igrani film, dokumentarni film, animirani film i eksperimentalni film.

46892913_284167212230654_6634033105608900608_n

Foto: Sara Džinić

Uz Reviju održana je i izložba plakata Darija Devića izrađenih za Kinoklub Zagreb koji je također osmislio ovogodišnji vizualni identitet za festival.

Od čak 129 prijavljenih filmova, odabrana su 32 za žiriranje, a uz odabrani žiri, u ocjenjivanju je bila uključena i publika koja je mogla napisati svoje osvrte za svaki prikazani film. Ovogodišnji članovi žirija bili su redatelji Vladislav Knežević i Hana Jušić,  montažer Hrvoje Mršić, filmolog Hrvoje Turković i glumica Sara Stanić.

popis

Foto: Sara Džinić

Uz uobičajene nagrade, ove godine uvrštena je i jedna posebna – Nagrada kritike Tatjane Ivančić koju su dodijelili polaznici Radionice filmske kritike i analize Kinokluba Zagreb, a dobila ju Katerina Duda sa svojim filmom Gesta za Sisak.

Nagrada publike – ‘‘Nagrada Ljubiše Grlića” otišla je Jozi Schmuchu za film ”Svaki dan se rodi novi Mustang”, za koji je također dobio i drugu nagradu.

Prve nagrade dobili su: Sara Jurinčić za film ”3.rujna”, Nikolina Bogdanović za ”Mjesto odakle Vam pišem” i Aron Kovačić za ”Remizu”.                                                                 Drugu nagradu, uz Jozu Schmucha dobila je Mia Sedorov za dokumentarac ”Kako je Tanja ostala sama”.                                                                                                                       Treće nagrade odnijeli su: Tomislav Đurinac za ”Doma za Božić”, Daria Blažević za ”Kartografa”, Katarina Jukić ”Paranoja paranoje”

nagrada (2)

Foto: Sara Džinić

Ovaj festival odlična je prilika da se mladi ljudi, filmaši u uponu prikažu u najboljem svijetlu, vrlo je zanimljivo i korisno svima onima koji se vide u svijetu umjetnosti.

Iduće godine Revija se seli u Split, pa ako vas put odnese tamo, preporučam vam da ju posjetite, pružite podršku kolegama studentima i onima koji će htjeti prikazati svoja remek djela!

Komentiraj