Izvještavanje s kriznih područja – Zoltan Kabok

zoltankabok

Foto: USKN Komuna

Jedan od najpoznatijih hrvatskih ratnih izvjestitelja, u utorak 27. 11. 2018. gostovao je na Hrvatskim studijima te je sa studentima komunikologije, ali i drugim zainteresiranima, podijelio svoja iskustva i dojmove o izvještavanju s prve crte bojišnice.

U prvome je dijelu predavanja Zoltan Kabok govorio o svome iskustvu te što je naučio o ratnom izvještavanju u svojoj karijeri. Njegov je put počeo u Domovinskom ratu kada je prvi puta izvještavao sa zaraćenih područja. Nakon toga svjedočio je „Pustinjskoj oluji“ u Iraku 1999., a kasnije zbivanjima u Mosulu, Kirkuku, Dohuku te Sjevernom Kurdistanu. Jedna od najvažnijih stvari o kojima je govorio, bio je odnos prema ljudima pa je tako ispričao anegdotu koja mu je pomogla da u Sudanu bude prvi strani novinar koji je ušao u Drafur nakon petnaest mjeseci sukoba policije i vojske koja je bila u službi vladajućem Khartoumu. U drugome su dijelu studenti postavljali pitanja o detaljima njegova posla te o preprekama na koje je nalazio na putu do „priče“. Nakon što je analizirao sve aspekte i pričao o pozitivnim i negativnim elementima ratnog izvještavanja, poručio je kako je, uz dobar odnos s lokalnim stanovništvom, ipak najvažniji život, odnosno savjetovao je da nas kao mlade novinare ne povede ambicija u opasnost.

Zoltan Kabok rođen je 1968. u Apatinu, a odrastao je u Vodicama i Šibeniku. Novinarstvom se počeo baviti 1986. kada je počeo pisati za „Slobodnu Dalmaciju“, a ubrzo je prešao u „Sportske novosti“ što je, kako smo saznali na predavanju, zapravo novinarstvo kojim je mislio da će se baviti. Nakon pisanja za „Šibenski list“ i Radio Šibenik, 1993. dolazi na HRT gdje je prvo radio u redakciji unutarnje politike i sportskoj redakciji. U redakciju vanjske politike, prešao je 1999. Prije nekoliko mjeseci počeo je raditi za RTL na kojem većinom izvještava o domaćim i političkim događajima na području bivše Jugoslavije. Od nagrada i priznanja koje je dobio, treba istaknuti nagradu Joško Martinović koju je 2017. dobio za reportažu o Iraku koja je emitirana u HRT-ovoj emisiji Global.

zoltankabokikomuna.jpg

Foto: USKN Komuna

Komentiraj